Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

Οι σημερινοί κάτοικοι στη Σίφνο τηρούν με πίστη τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν, όπως άλλωστε και στα περισσότερα νησιά οι τοπικές εκδηλώσεις συνδέονται με τη θρησκευτική λατρεία του τόπου. Τα πανηγύρια στη Σίφνο γίνονται την παραμονή ή ανήμερα της εορτής του Αγίου. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μία ορισμένη οικογένεια οι λεγόμενοι "πανηγυράδες" κρατούν την εικόνα του αγίου στο σπίτι τους και κατά το πανηγύρι χρηματοδοτούν τα έξοδα της εορτής και του πανηγυριού. Γίνεται η λιτανεία της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και μετά τη λιτανεία μερικοί πανηγυράδες παραθέτουν γεύμα για τον κόσμο που παρακολούθησε τη λιτανεία. Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται κατά την εορτή αυτή είναι η ρεβιθάδα που συνοδεύεται με κρέας και κρασί. στη Σίφνο το φαγητό ακολουθείται με γλέντι με ντόπια παραδοσιακή μουσική.

Σημαντικότερα πανηγύρια στη Σίφνο είναι της Παναγίας του Βουνού στις 24 Μαρτίου, του Προφήτη Ηλία στον Ψηλό και στον Προφήτη Ηλία του Τρουλλακιού στις 19 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος Χερρονήσου στις 26 Ιουλίου, του Αγίου Ιωάννη στις 28 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Στυλίτη στις 31 Αυγούστου, του Ταξιάρχη στις 5 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Σώζοντος στις 6 Σεπτεμβρίου, της Παναγιάς στις 7 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Νικήτα στις 15 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Γαλάτη στις 5 Νοεμβρίου, της Παναγίας του Βουνού στις 21 Νοεμβρίου και της Αναλήψεως όπου συμμετέχει όλο το νησί. Σίφνιος μελετητής και λαογράφος Αντ. Τρούλλος μας περιγράφει ένα όμορφο έθιμο σχετικό με το χορό που λέγεται "Χορός του Κυρ - Βοριά". Σε θρησκευτικά πλαίσια από την εποχή που οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να εξευμενίσουν τους θεούς και τα στοιχεία της φύσης. Ο χορός αυτός εξευμενίζει τον άνεμο. Γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο προαύλιο της εκκλησιάς και πρώτος έσερνε το χορό ο παπάς ενώ ακολουθούσαν οι υπόλοιποι μασκαρεμένοι. Οι κάτοικοι στη Σίφνο είναι εύθυμοι και καλοσυνάτοι και διατηρούν τις παραδόσεις και την παραδοσιακή μαγειρική. Οι Σίφνος είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες και κατ' επέκταση και καλοί μάγειρες. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 2 Μαρτίου 1958) ήταν Έλληνας αρχιμάγειρας του 20ου αιώνα. Η οικογένεια του καταγόταν απ' το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από τη Σίφνο και συγκεκριμένα από το χωριό Εξάμπελα. Ξακουστά φαγητά και γλυκίσματα είναι τα μπουρέκια, τα αμυγδαλωτά φούρνου, τα λουκούμια και το παστέλι.

Η Σίφνος δε στερείται σε γεωργική παραγωγή. Βασικότερα προϊόντα στη Σίφνο είναι το λάδι, οι ελιές, το κρασί, τα αμύγδαλα, το μέλι τα εσπεριδοειδή και άλλα. Μικρός αριθμός Σίφνιων ασχολείται με την κτηνοτροφία, κυρίως με αιγοπρόβατα και βοοειδή. Από αυτά έχουν μεγάλη παραγωγή σε νοστιμότατα τυριά, μανούρι και μυζήθρα. Όπως ήταν αναμενόμενο η Σίφνος έχει ανεπτυγμένη και την αλιεία. Άλλη μία ασχολία των κατοίκων στη Σίφνο είναι η καλαθοπλεκτική και κυρίως τα ψάθινα καπέλα. Ισχυρός οικονομικός παράγοντας για τη Σίφνο είναι ο τουρισμός, που ολοένα αυξάνει. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμο, που αποζητά να γευτεί τις ομορφιές της. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία στη Σίφνο, ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σίφνο, ταξιδιωτικά γραφεία στη Σίφνο, εστιατόρια στη Σίφνο, καφέ μπαρ στη Σίφνο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Σίφνο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύουν όλο και περισσότερο στη βελτίωση των παρεχομένων προς τους επισκέπτες τους υπηρεσιών. Υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο του νησιού. Να μην παραληφθεί στο σημείο αυτό να αναφερθεί η αγγειοπλαστική που κατέχει σημαντική θέση στην οικονομία της Σίφνος. Λέγεται ότι υπάρχουν 365 εκκλησιές, όσες δηλαδή και οι μέρες του χρόνου.